Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Υπόμνημα των Συλλόγων ορεινών χωριών προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Οι Σύλλογοι των ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου κατέθεσαν σήμερα απο κοινού υπόμνημα προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατάσταση του χωμάτινου οδικού δικτύου.
Η σύσκεψη  έγινε στην έδρα του δήμου στο Θέρμο παρουσία του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα Απ., των αντιπεριφερειαρχών και των τεχνικών υπηρεσιών. Παρέστησαν οι αιρετοί του Δήμου, μέλη των Συλλόγων και δημότες και συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής.Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
(ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ, ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ, ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΔΡΥΜΩΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΝΕΡΟΧΩΡΙΟΥ,ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΠΕΡΚΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΙΚΙΟΥ)

Κύριε Περιφερειάρχη, κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Ελλάδας
Κύριοι Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας

Ίσως να μη γνωρίζετε όλοι ότι η περιοχή των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου είναι η μόνη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας συνολικά που δεν έχει ασφαλτοστρωμένους δρόμους, άρα είναι η μόνη περιοχή που έχει καταδικαστεί σε μόνιμη απομόνωση χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.

Οι Τοπικές Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου, Διπλατάνου, Δρυμώνα, Κοκκινόβρυσης, Νεροχωρίου, Πέρκου και Χαλικίου με συνολικά 17 οικισμούς (Αμβρακιά, Αργυρό Πηγάδι, Θεοτόκος, Διπλάτανος, Κοσκινά, Αγία Τριάδα, Άνω Δρυμώνας, Αμπέλια, Κοκκινόβρυση, Άγιος Θεόδωρος, Νεροχώρι, Μελίγκοβα, Πέρκος, Νεροσύρτης, Δάφνη, Λαδικού, Χαλίκι) συνδέονται, ακόμα σήμερα, με την έδρα του Δήμου, το Θέρμο, αλλά και μεταξύ τους με ένα χωμάτινο οδικό δίκτυο και μάλιστα κακά συντηρημένο.

Όταν στην υπόλοιπη χώρα έχουν ασφαλτοστρωθεί όλοι οι δρόμοι, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου στερούνται του δικαιώματος πρόσβασης στα χωριά και τα σπίτια τους, στερούνται την πιο βασική υποδομή, όπως όλοι συμφωνούμε ότι είναι οι δρόμοι.
Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο οξύ σήμερα που πολλές οικογένειες ανέργων από τα μεγάλα αστικά κέντρα υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν μόνιμα στα χωριά τους. Πώς θα κάνουν μια νέα αρχή, πώς θα αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, πώς θα κινηθούν στο κέντρο του Δήμου για τις πιο βασικές ανάγκες, το γιατρό, το σχολείο, την αγορά; Πώς θα κινηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι, πώς θα κινηθούν όλοι αυτοί, και είναι πολλοί, που επέλεξαν τα χωριά μας ως τόπο δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, πώς θα αναπτυχθεί συνολικά μια περιοχή με τόσο πλούσιο, ομολογουμένως, φυσικό και πολιτισμικό πλούτο;

Κάνουμε σαν Σύλλογοι μια τεράστια προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για την ανάδειξη του μοναδικού μας φυσικού πλούτου, για τη δημιουργία συνθηκών αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας ειδικά στον τομέα του οικοτουρισμού και σ’ αυτόν της εξοχικής κατοικίας, που η περιοχή μας διαθέτει πολύ μεγάλες προοπτικές.

Η αλήθεια όμως είναι ότι χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χωρίς πρόσβαση, η περιοχή μας δεν έχει καμιά προοπτική για οικονομική και κοινωνκή ανάπτυξη, είναι καταδικασμένη να φυτοζωεί.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ Περιφερειάρχης ανέφερε ότι προτεραιότητά του για τη νέα πενταετία, ανάμεσα στα άλλα θα είναι η «ανάπτυξη πολιτικών άρσης των κοινωνικών και οικονομικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων»

Θα συμφωνείτε ότι η κραυγαλέα ανισότητα στην πιο βασική υποδομή, τους δρόμους, συνεπάγεται και την οικονομική και την κοινωνική ανισότητα. Στερεί κάθε δυνατότητα για σύμμετρη ενδοπερειφερειακή ανάπτυξη.

Αναμένουμε, επομένως, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου την ένταξη κατασκευής των δρόμων για τα χωριά μας σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων που ενώνουν τα χωριά μας με το κέντρο, ώστε σε έναν ορίζοντα δυο – τριών χρόνων να μην έχει μείνει κανένα χωριό που να μην έχει πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δίκτυο έστω και από μία διέξοδο σε πρώτη φάση. Το έργο από πλευράς μελετών είναι ώριμο, καθώς ο Δήμος Θέρμου έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος εκπόνησης των απαραίτητων μελετών.

Εξυπακούεται ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να τελειώσει εδώ, καθώς θα πρέπει σε επόμενη φάση να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι που συνδέουν τόσο τις Τοπικές Κοινότητες μεταξύ τους όσο και την περιοχή μας συνολικά με τις όμορες περιοχές της Ευρυτανίας και της Ναυπακτίας, με τις οποίες αυτή συναποτελεί ενιαίο γεωγραφικό και οικονομικό χώρο, καθώς μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο η απομονωμένη αυτή περιοχή θα βγει από το μαρασμό που είναι καταδικασμένη και θα ενταχθεί στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι.

Θα θέλαμε να επιμείνουμε στην ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες μέσα από τη Νομαρχία Αιτωλ/νιας και με τους δικούς της πόρους ή μέσα από το Πρόγραμμα «Πίνδος» πολύ μικρή παρέμβαση – βελτίωση απέδωσαν, ενώ χρόνος σπαταλήθηκε πολύς.

Οι δρόμοι αυτοί είναι μέρος του επαρχιακού δικτύου της χώρας, την ευθύνη των οποίων έχουν οι περιφέρειες. Κατά την προηγούμενη θητεία του ο κ. Περιφερειάρχης είχε αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος, αλλά είχε επικαλεστεί αδυναμία λόγω χρεών της περιφέρειας. Τώρα, που τα χρέη έχουν εξοφληθεί, θεωρούμε αυτονόητο ότι ήρθε επιτέλους η σειρά μας.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε εδώ την περίπτωση της Ευρυτανίας η οποία είχε χωμάτινο δίκτυο, αντίστοιχο με το δικό μας, στην όμορη με τη δική μας περιοχή νότια - ανατολική πλευρά της. Και όμως η Περιφέρεια Στερεάς όπου ανήκει η Ευρυτανία, θέσπισε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή αυτή και ήδη ολοκληρώνεται, εν μέσω κρίσης, με 12.000.000 Ευρώ, ο δρόμος Καστανιάς - Προδρόμου - Ροσκάς.

Είναι επομένως, κύρια, θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων.

Παρακαλούμε τον κ. Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να συζητήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα και να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, παρακαλούμε τους κ. Βουλευτές του Νομού για τη δική τους σχετική παρέμβαση, καθώς το αντίστοιχο οικονομικό κόστος πιθανόν να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο από την Περιφέρεια και να απαιτείται ενισχυτική παρέμβαση και από την κεντρική διοίκηση.

Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΜΒΡΑΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΡΓΥΡΟΠΗΓΑΔΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΡΥΜΩΝΙΩΤΩΝ
Η Πρόεδρος ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟY
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΓΙΟΘΕΟΔΩΡΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΙΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΒΕΛΛΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΣΚΙΝΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΚΩΝ/ΝΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ο Πρόεδρος ΠΡΟΒΙΔΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ο Πρόεδρος ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Για  το  Δ.Σ  του  Συλλόγου ΝΕΡΟΧΩΡΙΤΩΝ-ΜΕΛΙΓΚΟΒΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΠΕΡΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΣΤΡΑΓΓΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΝΕΡΟΣΥΡΤΙΩΤΩΝ Η Πρόεδρος ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΓια το Δ.Σ του Συλλόγου ΧΑΛΙΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΡΙΣΒΑΣ ΘΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου